Apel umanitar Vladut Ursache

In urma cu 7 ani am aflat de situatia tragica a unui copil de 13 ani  care sufera de hidrocefalie. Ne-am interesat despre cazul lui Vladut Ursache la sediul Primariei Darmanesti din judetul BACAU, la compartimentul de Asistenta Sociala care ne-au furnizat documentele care demonstreaza starea de sanatate a copilului.
Mama a declarat ca „La analize, înainte de naştere, nu mi s-a spus că fiul meu are probleme. Vlăduţ a fost operat într-un spital din Iaşi, la numai opt zile după naştere, după ce medicii au pus diagnosticul de «meningocel». Nu ni s-a spus că vor fi urmări. Până la şapte luni a fost normal, când, deodată, a început să îi crească capul. Am fost la tomograf la Bucureşti, unde ni s-a spus că nu se mai poate face nimic pentru copil. Suferea de hidrocefalie. La operaţie ar fi trebuit să i se pună o valvă cu drenaj. Lichidul nu-l putea elimina altfel. Însă nouă ni s-a spus că nu are nici o şansă de supravieţuire”, povesteşte Mihaela Ursache.
                      Şi totuşi, copilul are acum 13 ani, însă circumferinţa capului său a ajuns la un metru şi 19 centimetri. „Are o comă care durează şi câte două, trei zile. Îşi pierde conştiinţa. E ca o legumă. Dacă îl întorc e bine, dacă nu, aşa stă. Îi dau fenobarbital, să-l liniştească. Face şi crize epileptice. Lichidul îi apasă creierul. Nu se poate mişca, are muşchii atrofiaţi.”
                     Una dintre nevoile cele mai stringente ale lui Vlăduţ sunt pamperşii „Nu merge, nu-şi poate ţine capul, eu îl hrănesc cu biberonul. Îi pun capul pe pernă cu grijă. Trebuie să umblăm cu el cu grija, să nu îi rupem coloana”, descrie Mihaela grija prin care trece alături de fiul ei. Îi cumpără când poate ceea ce-i place lui cel mai mult să mănânce – crenvurşti şi pere. Toată mâncarea lui trebuie pasată. „Vorbeşte, mă înţeleg cu el, dar nu mereu. Are perioade când nici nu vede, din cauza lichidului care îi apasă pe creier”, spune mama. O vreme, ei i-a fost ruşine să vorbească despre suferinţa ei, pentru că nu ştia cum vor interpreta oamenii: „Uşa mea a fost deschisă tot timpul, ca cine nu crede prin ce trec eu să vină să vadă. Ne-au mai ajutat oamenii din când în când”.

Familia Ursache mai are doi copii. Mama, care are meseria de mecanic auto, s-a văzut nevoită să renunţe la serviciu pentru a sta cu Vlăduţ. Primeşte, ca însoţitor pentru persoană cu handicap, o retributie minima pe lună. La această sumă se adaugă alocaţiile copiilor şi salariul soţului. Banii familiei sunt prea puţini ca să le ajungă pentru hrana, hainele copiilor,  pamperşi si medicamentele pe care trebuie să le ia Vlăduţ.

Familia poate fi contactata la numărul de telefon: 0758.730.785. şi la adresa: Str. Triajului nr.7, oraş Dărmăneşti, judeţul Bacău.

In urma discutiilor avute cu mama lui Vladut si cu D-na Dr Popa (IASI) – medicul ce il ingrijeste in acest moment, am aflat ca baietelul ar avea nevoie de:

-  pampers nr 2 pentru adulti
-  servetele umede
- unguente pentru dureri (de tip Voltaren, s.a.)
- pijamale cu nasturi
- lapte – abonament lunar sau la cutie
- hainute ca pentru 12 ani cu fermoar sau nasturi –  trening, etc
- sosete
- avand in vedere ca atunci cand nu se simte bine si face crize e nevoie sa ii dea mancare pasata – pentru asta ar avea  nevoie de biberoane
- ii place foarte mult sa rupa hartii, hartiute, caiete – il incanta zgomotul produs de acestea
- parintii ii citesc povesti –  ar avea nevoie de carti de povesti, CD cu povesti, etc
- produse de ingrijire corporala: sampon, burete baie, etc
- prosoape
- asternuturi de pat
- detergent pentru spalat rufele
- mancare de consistenta moale : cascaval, crenvusti, etc,
- carne de pus la congelator pentru ca mama lui sa ii pregateasca mancare pe termen lung
- alimente diverse (legume , cereale, etc)
- fructe moi
-  dulciuri moi – chec, cornulete, ciocolata alba – e preferata lui :)
- JUCARII SPECIALE CA PENTRU VARSTA DE 2 ANI FARA COLTURI si SA FACA ZGOMOTE
- etc.
               Cei care doresc sa contribuie material si nu se pot deplasa in Orasul Darmanesti, le pot aduce la sediul Asociatiei Un Zambet (strada Ionita Sandu Sturdza nr 78, langa ITM- cladirea galbena, Bacau) si de aici se va pune o masina la dispozitie care va efectua un drum la familia Ursache. (va rugam sa ne contactati la telefon inainte de a aduce produsele, cu rugamintea de a scrie un biletel pe pachete pentru a sti familia Ursache de la cine le-a primit).
              In egala masura, daca exista cineva care nu poate achizitiona nimic din cele enumerate, insa doreste sa sprijine si sa aline traiul acestui copil o poate face donand in conturile  deschise special pentru Vladut :
LEI- BCR  filiala Dărmăneşti RO77RNCB0535113339580001, pe numele Ursache Mihaela,
EURO -   BCR filiala Dărmăneşti  RO50RNCB0535113339580002 la  pe numele de URSACHE MIHAIELA
OARE DACA NOUA SAU COPIILOR NOSTRI, NI S-AR INTAMPLA CEVA ASEMANATOR, CUM AM DORI CA CEILALTI SA REACTIONEZE ?

Cu multumiri si nadejde ca se poate,

Echipa Asociatiei Un Zambet

Multumim frumos tuturor celor care au dat curs invitatiei noastre de a fi alaturi de familia acestuia.

Dumnezeu sa rasplateasca jertfa fiecaruia.