Ateliere creative pentru copiii si tinerii din mediul rural al Judetului Bacau

Copiii si tinerii din mediul rural al judetului Bacau sunt asteptati sa se inscrie pe perioada verii la atelierele de arta fotografica, dans, teatru si arta&creatie desfasurate in cadrul proiectului “Eu sunt mic, tu fa-ma mare” finantat de catre Administratia Fondului Cultural National.

Pe fondul cauzelor socio-economice, „Ghidul de identificare si adresare a nevoilor emergente ale copiilor din Romania” realizat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in 2010 a stabilit ca in randul tinerilor „sursele de informare/educare traditionale au fost inlocuite prin informarea aproape exclusiva de la televizor sau prin versurile usoare ale cantecelor din categoria muzica pop”, astfel ca activitatile culturale in comunitate puncteaza nevoi emergente ale tinerilor si sunt imperative pentru o schimbare.
Exista discrepante ale sistemului educational si cultural in ceea ce priveste mediul urban si mediul rural. In prezent ruralul este o zona de slabiciune a invatamantului si a manifestarilor culturale de orice fel. Inegalitatile sociale, saracia, declinul demografic, gradul de cultura si educatie, rezultatele foarte slabe la invatatura, lipsa oportunitatilor de angajare, izolarea politica, sociala si culturala sunt reprezentative pentru situatia tinerilor din mediul rural.
Daca in Municipiul Bacau exista Palatul Copiilor si alte centre private care organizeaza diferite ateliere menite sa acopere nevoile extrascolare ale copiilor si tinerilor, prin care pot sa-si descopere talentele,  sa-si dezvolte o pasiune sau pur si simplu sa isi petreaca timpul liber intr-un mod placut si util, acestea sunt slab reprezentate sau inexistente in mediul rural al judetului Bacau.
Pentru a compensa aceasta carenta Asociatia Un Zambet Bacau implementeaza in perioada martie – noiembrie 2012 proiectul „EU sunt mic, TU fa-ma mare”, finantat de Administratia Fondului Cultural National. Acesta isi propune sa schimbe raportul de discrepanta majora intre mediul rural si mediu urban al judetului Bacau din perspectiva ofertei culturale disponibila copiilor si tinerilor din mediu rural, venind cu un portofoliul de 4 ateliere: fotografie, dans, teatru si arta&creatie. Copii si tinerii vor avea acces gratuit, putandu-se inscrie la cate ateliere vor dori din cele propuse de noi, in limita locurilor disponibile.