Ce inseamnă să fii AZB-ist ?

Asociaţia “Un Zâmbet” Bacău. AZB, pe scurt. Am făcut un exerciţiu de imaginaţie şi am privit numele asociaţiei ca şi cum nu aş face parte din echipa de voluntari. Primele cuvinte care mi-au venit în minte au fost: bucurie, optimism, energie pozitivă, oameni calzi. Ca să nu par subiectivă, mi-am întrebat colega de cameră ce îi sugerează titlul, şi mi-a răspuns:

„- Un copil fericit, pe o bicicletă.”

„- Dar de voluntari, ce crezi despre voluntarii care ar putea face parte din asociaţie?”

„- Sigur sunt o echipă unită!”

Imediat m-am gândit: uite ce bine poate să reprezinte numele unei asociaţii exact tipul de oameni care  formează echipa! Pentru că este, într-adevăr, vorba despre o echipă unită, de tineri cu principii şi valori asemănătoare, plini de energie şi dornici să aducă multe zâmbete în comunitatea din care fac parte.

De la înființarea asociației, respectiv anul 2009 și până în prezent, în cadrul acesteia au activat ca voluntari aproximativ 100 de tineri. Activitatea unui voluntar în cadrul Asociaţiei „Un Zâmbet” este multilaterală: lucrul cu copiii, cu tinerii, cu persoane din mediul  rural, acţiuni de ecologizare, proiecte educative, ateliere de dezvoltare personală şi multe altele. Mai nou, asociaţia a fost împărţită pe departamente, astfel încât orice voluntar îşi poate găsi locul, în funcţie de ceea ce îl pasionează sau în funcţie de ce abilitate doreşte să-şi perfecţioneze. Iar posibilităţile şi oportunităţile sunt nenumărate. Cu un manager de Programe Educaționale, Alina Gheorghiță, extraordinar de caldă şi atentă la nevoile fiecăruia şi un coordonator de voluntari capabil să descopere şi să valorifice abilităţile fiecărui voluntar în parte, este imposibil ca un voluntar dedicat să nu îşi găsească locul în echipă şi să nu se dezvolte. Sunt luate în considerare ideile tuturor, toţi sunt respectaţi, consideraţi importanţi, egali. Nimeni nu este exclus, luat peste picior, subestimat. Bineînţeles, există şi tineri care nu au fuzionat cu ideile sau cu principiile asociaţiei – într-un grup, oricât de bine format ar fi şi oricât de permisiv şi plin de acceptare, există posibilitatea ca unele persoane să simtă că nu doresc să facă parte din echipă. Însă rămân cei cu adevărat dedicaţi, cei care se simt bine alături de tineri cu care pot organiza activităţi dintre cele mai diverse şi care devin în timp oglinda asociaţiei: prietenoşi, deschişi, zâmbitori.

Oxana Morari, una dintre voluntarele ce fac parte din echipa de Comunicare şi PR a asociaţiei, a realizat o serie de mini-interviuri cu câţiva dintre cei mai dedicaţi voluntari ai asociaţiei. Pentru că nu este de ajuns părerea unei singure persoane, şi pentru că cine poate face o descriere cât mai amănunţită a asociaţiei mai bine decât cei care au participat trup şi suflet la toate activităţile acesteia?

Andreea Lungu

• Cum vezi prietenia la AZB?

Pentru mine, prietenia la AZB este una deosebită. De ce ? Pentru că la AZB am fost primită cu braţele deschise, pentru că aici am primit ajutorul de care aveam nevoie şi aici am înţeles ce înseamnă prietenia adevărată .

• 3 motive pentru care eşti ataşată de organizaţie şi de ce?

La AZB am cunoscut prieteni alături de care am învăţat să devin mai bună, mai sociabilă, mai generoasă, mai veselă. Aici am trăit experienţe şi sentimente cât mai variate şi plăcute.

• Care este activitatea sau proiectul în care te-ai implicat cu trup şi suflet? Descrie puţin.

În general m-am implicat în toate activităţile AZB-lui cât am putut mai bine. Toate mi-au plăcut!

Andrei Mocanu

• De cât timp eşti voluntar AZB?

Sunt voluntar în această asociaţie de doi ani şi câteva luni.

• Cum de ai ales aceasta asociaţie? Ştiai despre ea înainte să devii voluntar în cadrul AZB?

Această asociaţie m-a ales pe mine, nu eu pe ea, dacă pot spune aşa. Am participat la un proiect organizat de către această organizaţie, numit “From hobby to business”, cu aproximativ doi ani în urmă, iar după terminarea acestui proiect am spus să continui această oportunitate care mi-a fost dată şi am continuat până în prezent activităţile de voluntariat în cadrul acestei asociaţii. Nu ştiam nimic despre AZB până nu am participat la acel proiect.

• Ce te motivează să faci voluntariat la AZB?

Pe mine sincer mă motiveaza faptul că pot ajuta o mulţime de persoane, eu de când mă ştiu am fost învăţat să dăruiesc şi să ajut. Acesta ar fi un motiv întemeiat, sunt foarte multe lucruri care mă motivează, ar fi nevoie de o pagină foarte mare pentru a le înşirui pe toate. Unul din motive şi cel mai important după părerea mea, pe care l-am spus mai sus, ar fi: căpătarea de noi competenţe , comunicare cu alte persoane din ţară şi din străinătate  şi  multe altele.

• Crezi că îţi va aduce beneficii pe viitor? Şi  dacă da, care sunt acestea?

Da, bineînţeles. Păi, în primul rând este în joc dezvoltarea ta personală, la care lucrezi întotdeauna indiferent de activitate. Un al doilea beneficiu ar fi faptul că voluntariatul la AZB ne ajută să scăpăm de câteva probleme personale, cum ar fi: vorbitul în faţa unui public numeros, luarea deciziilor, comunicarea cu alte persoane. În plus, se dovedeşte a fi de ajutor pe viitor la diverse activităţi şi mai sunt foarte multe lucruri la care poţi căpăta experienţă.

• În cadrul AZB prietenia între  voluntari este un beneficiu pentru ca sarcinile ce le revin fiecăruia să fie realizate mai bine şi mai repede?

Da, în AZB prietenia este pe primul plan, deoarece între noi, ca voluntari în AZB şi nu numai, trebuie să existe o legătură foarte strânsă şi să funcţioneze precum un motor bine pus la punct. Asta, pentru că: dacă un şurub nu este strâns bine sau este uzat, acest motor nu va funcţiona la capacitate maximă sau chiar deloc. Oricum, AZB-ul este precum o familie şi cu voluntarii veterani şi cu cei nou veniti. Chiar cu cei noi avem foarte mare grijă, să îi ajutăm mult să se integreze cât mai bine în această asociaţie şi să îşi sudeze bine prietenia cu grupul.

• Pentru tine voluntariatul este şi o formă de a te distra într-un mod constructiv?

La mine personal este o distracţie continuă. Eu personal sunt o fire mai energică şi dau tonul la distracţie mai tot timpul în AZB. Oricum, fără distracţie în voluntariat nu poţi realiza nimic, după părerea mea, deoarece după patru ore de vorbă şi scris şi pus idei pe foi merge şi puţină distracţie. Proiectele, activităţile şi atelierele  nu se pot realiza fără distracţie şi vă spun sincer că de fiecare dată când aveti activităţi, distraţi-vă într-un mod constructiv: lucrurile vor merge mai bine ca niciodată .

• De ce ai încuraja alţi tineri să facă voluntariat?

Voluntariatul schimbă oamenii foarte, foarte mult în bine. Prin voluntariat te dezvolţi personal, ca om: începi să îţi dezvolţi noi abilităţi pe care nu credeai vreodată că o să le faci în viaţa ta, întâlneşti persoane noi din ţară şi din străinătate care au aceleaşi hobby-uri ca şi tine, aceleaşi preferinţe, acelaşi caracter. În plus, poţi participa la o mulţime de activităţi non-formale, la care sigur te vei distra deoarece vei găsi numai oameni deschişi şi doritori de distracţie, dar poţi merge şi în excursii în locuri minunate cu peisaje excepţionale. Sunt foarte multe oportunităţi de care poţi beneficia prin voluntariat, de aceea eu vă spun sincer că merită. Chiar dacă faci voluntariat o oră, două, zece într-o săptămână, ai să vezi că se schimbă ceva în viaţa fiecăruia în ceva bun. Sincer vă spun şi vă sfătuiesc să faceţi voluntariat, deoarece merită până la ultima picătură din toata treaba aceasta şi te distrezi foarte mult.

Bogdan Cojan

• Ce te-a motivat să vii la un Zâmbet?

Iniţial, am auzit de un Zâmbet atunci când am fost chemat de coordonatorul nostru de voluntari, Gabi, să susțin câteva lecţii de dansuri populare pentru spectacolul de Crăciun. De atunci, am simțit ceva. Am simțit un grup format în majoritate din oameni tineri, cu un potențial mare, dorință de muncă, omogenitate, cărora le plac provocările. Dar ce am găsit mai frumos în ei a fost, este şi va fi prietenia. Fără ea, eu poate nu aş fi fost aici.
De atunci am început să vin mai regulat, să mă implic în fel de fel de activități, să îmi dezvolt anumite abilităţi şi să cunosc oameni noi. Şi credeți-mă, nu regret nici un pic că m-am băgat în această asociaţie.

• Care a fost cea mai amuzantă experiență a ta în cadrul organizației?

Da. Mi-ați găsit întrebarea capcană, trebuie să recunosc. Sincer să fiu, nu am vreun anumit loc întâi la acest capitol. Pentru mine, experiențele acumulate de-a lungul timpului la Un Zâmbet m-au ajutat enorm. M-au scos din acea stare monotonă, cotidiană, cu tente anodine. M-au făcut să gândesc altfel şi să văd într-un alt mod lucrurile din jur. De aceea doresc să mă implic mai mult în asociaţie. Bine…atât cât îmi permite timpul. BAC-ul mai are un pic şi bate la ușă.

• 3 persoane pe care le admiri la AZB şi de ce?

Oh nu… Nu întrebarea asta… Asociaţia “Un Zâmbet” nu a fost fondată doar pentru a îndeplini acțiuni de voluntariat. A fost înființată pentru a întemeia o familie, în care respectul, amiciţia, munca în echipă, dar mai ales iubirea, joacă rolurile principale. Niciodată nu am avut şi nu voi avea 3 oameni pe care admir mai mult ca pe ceilalți. Toți suntem oameni. Toţi suntem originali, toți avem ceva care ne face speciali. Am fost învățați să trăim în prietenie şi în iubire. Fie că e coordonator, fie că e voluntar, eu îi voi admira pe toți (chiar şi pe mine) pentru că, în opinia mea, toți sunt speciali.

Emilian Cristea

• Care sunt cele mai frumoase părţi ale AZB?

Cele mai frumoase părţi: sociabilitatea între voluntari, oportunităţile oferite, ajutorul de care, dacă ai nevoie, ţi-l oferă cineva în orice moment.

• Care este cea mai faină experienţă în cadrul AZB? De ce?

Orice experienţă este faină. Hmm… ce să spun… Cea mai tare a fost atunci când am participat la spectacolul de Crăciun, pentru că eram foarte mulţi voluntari, fiecare îşi ştia treaba, specatacolul a ieşit frumos pentru că fiecare din noi am pus suflet în ceea ce am facut.

• Ce abilităţi ai dobândit în cadrul organizaţiei?

Am dobândit abilitatea de a vorbi în public, de a socializa din primul moment când cunosc un om nou, dar, în primul rând, m-am dezvoltat personal extraordinar de mult.

Mihaela Solomon

• Ce a însemnat pentru tine AZB?

Pentru mine AZB, a însemnat o a doua casă, un loc unde ştiam că oricât de obosită eram, când plecam din sediul acela eram PLINĂ DE ENERGIE POZITIVĂ . A fost o perioadă foarte frumoasă pentru mine şi este în continuare (chiar dacă am plecat din Bacău ), în care am reuşit să cunosc o mulţime de oameni deosebiţi şi care mi-au devenit mai apoi buni prieteni. Nu ştiu, sunt atât de multe lucruri de spus despre ce a însemnat pentru mine AZB, încât cred că mi-ar trebui o zi întreagă ca să spun tot ceea ce e de zis. Pe scurt, pentru mine AZB a reprezentat una dintre cele mai minunate momente şi experienţe din viaţa mea (şi nu exagerez cu nimic când spun asta). I LOVE AZB!

• Cum ai evoluat în cadrul AZB? Se simte la universitate?

Oooo, şi încă cum! AZB a reuşit să îşi pună amprenta în viaţa mea, asta e clar! Atunci când am intrat în asociaţie habar nu aveam ce însemna voluntariatul, aveam nişte emoţii groaznice atunci când trebuia să mă prezint şi să vorbesc în faţa unui grup de oameni, nu aveam încredere în mine, credeam că nu o să mă integrez şi o să fiu tipa aceea căreia nu îi ştii numele nici peste 4 luni. Dar, evident, m-am înşelat! Am dat peste nişte oameni de NOTA 20, care au reuşit să îmi schimbe viziunea despre cum stă treaba cu viaţa asta, şi să ştiu că dacă îmi propun să mut munţii din loc, o pot face doar dacă chiar îmi doresc din tot sufletul asta. Cu ajutorul oamenilor de la AZB şi a activităţilor pe care le-am făcut împreună, am reuşit să fiu EU – Mihaela cea amuzantă, veselă, muncitoare , încrezătoare şi cu o gândire pozitivă şi…care vorbeşte muult !

• Ce părere ai despre coordonatorul nostru?

Gabi e un coordonator foarte bun! Tot timpul mi-au plăcut discursurile lui motivaţionale! El este persoana care a reuşit să mă schimbe. Îl apreciez foarte mult pentru ceea ce face şi cum face, şi tot timpul îi voi fi recunoscătoare pentru ceea ce a făcut pentru mine şi pentru că mi-a oferit şansa să fac parte din această asociaţie. Am avut şi am foarte multe lucruri de învăţat de la el. E un om de NOTA 10 şi trebuie să îi mulţumim toţi pentru că a reuşit să formeze o echipă aşa frumoasă, care e de fapt o familie! MULŢUMIM, GABI !

• Care a fost cel mai emoţionant moment la AZB?

Cel mai emoţionant moment cred că a fost la Spectacolul de Crăciun. Mai exact momentul acela când toţi spectatorii au început să aplaude la sfârşitul spectacolului şi toţi voluntarii eram pe scenă. A fost un moment foarte emoţionant pentru mine pentru că ştiu cât de mult am muncit toţi pentru acel spectacol ca să reuşim să readucem spiritul Crăciunului în inimile oamenilor şi să împărtăşim cu ei bucuria din sufletele noastre şi energia pozitivă. A fost ceva magic pentru mine, pentru că în acea sală se aflau toate personele importante din viaţa mea, familia şi prietenii, într-o atmosferă de vis !

Iată părerile voluntarilor: sincere, deschise, şi pline de bucurie faţă de faptul că au avut ocazia de a face parte dintr-o asemenea echipă. La această bucurie particip şi eu, pentru că, în cadrul acestei asociaţii, m-am dezvoltat foarte mult. Am cunoscut oameni extraordinari, am legat prietenii puternice, am învăţat lucruri noi şi m-am bucurat de oportunităţi extraordinare. Mă simt strâns legată de această asociaţie, iar asta se poate observa din faptul că, deşi am plecat la studii puţin mai departe de oraşul natal, am dorit să fac parte în continuare din această echipă şi continui munca de voluntariat…la distanţă. Asta pentru că sunt conştientă de impactul deosebit pe care l-a avut activitatea mea atât asupra asociaţiei, cât mai ales în ceea ce mă priveşte pe mine din punct de vedere personal, social, profesional. Mulţumesc, AZB, pentru oportunităţi, pentru proiecte, pentru amintiri!

Realizare interviuri: Oxana Morari

Redactare/editare articol: Adelina Sabău

Vrei să afli mai multe despre activitatea de voluntariat? Intră aici