Laboratorul de Educatie Nonformala Editia a 4 a 2012

Asociația Un Zâmbet Bacău a participat in luna septembrie 2012 la a 4 a editie a Laboratorului de Educatie Nonformala care a reunit in acelasi loc persoane care au experienta in ceea ce priveste o metoda de invatare in context nonformal si le-a pus in contact cu alte persoane care aplica metode de educatie nonformala in cadrul a diferite organizatii pentru a putea prelua aceste metode si replica in comunitatile lor.

Laboratorul de Educatie Nonformala este un eveniment concept realizat cu principalul scop de a promova principiile si practicile educatiei nonformale.

Obiectivele laboratorului de educatie nonformala:

• Sa promoveze activ educatia nonformala , prin metode inovative care pot fi preluate si aplicate in cadrul oricarei comunitati.
  • Sa realizeze un schimb eficient de bune practici intre actorii educationali din Romania.
  • Sa motiveze actorii educationali din Romania sa lucreze in retea in primul rand prin replicarea unor metode de invatare in context nonformal.

De-a lungul celor 3 editii deja organizate, au fost prezentate 27 de metode de invatare in context nonformal prezentate de catre 45 de persoane resursa care au venit sa experiementeze cu peste 100 de participantii aceste metode.

Metodele au fost dintre cele mai diverse. Pe de o parte am avut metode de invatare in context nonformal care pot fi preluate automat fara prea mult efort si transpuse in orice comunitate (Biblioteca Vie, Open space, Cafeneaua Publica, Animatie socio-educativa, Jocuri de societate/ board games, Metoda SMART, Debate educative, Origami, Flashmob).

Pe de alta parte au fost prezentate metode care sunt potrivite pentru lucru in comunitati si cu beneficiary diversi, insa trebuie mai atent pregatite (Metoda TRANSCEND, Animatie stradala, Photovoice, Teatru Forum, Teatrul educational, Circ (adaptat), Green Drama, Psihodrama (elemente educationale), Sociodrama (elemente educationale)

Laboratorul de Educatie Nonformala este un eveniment finantat de Comisia Europeana prin Programul Invatare pe toata Durata Vietii in cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L. Proiectul N.O.N.F.O.R.M.A.L. este implementat de catre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile impreuna cu partenerii sai Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Institutul de Stiinte ale Educatiei.